maandag 23 mei 2011

Zondag 22 mei 2011

Vanmorgen eerst afscheid kunnen nemen van een paar bekenden die mee deden met tour 1.

Vandaag hebben we 3 staten gehad. Oklahoma, Kansas en Missouri.
Vanuit Norman zijn we eerst naar het NO gereden, naar Henryetta. Daar bij een benzinestation de situatie nog eens bekeken en vervolgens naar een cellencomplex in de omgeving van Tulsa Kansas.
Bij Tulsa de afslag naar Miami OK gemaakt om wat dieper in het complex te komen. Al snel werd duidelijk dat we moesten gaan "corepunchen" om uit de regen te komen en iets te kunnen zien. De storm was inmiddels al opgeschaald van Tornado-watch naar Tornado-warned. De core-punch werd gedaan ter hoogte van Joplin Missouri. Dit hebben we geweten! Zicht op de snelweg liep snel terug naar +/- 50 meter, snelheid evenredig naar beneden. Bij Joplin werd ons snel duidelijk dat het fout was gegaan. We bleken +/- 1.5 KM ACHTER een 1.5 km "multiple vortex" aan te rijden. Over een lengte van 1 km lagen ongeveer 10 vrachtwagens op hun kant. Mike, George en John zijn bij verschillende van de wagens gaan kijken of ze hulp konden bieden. Onze 4de wagen bestuurd door Maikel bleef achter om 2 chauffeurs naar het ziekenhuis te brengen met meerdere snijwonden. De overige chauffeurs bleken ongedeerd (op een paar blauwe plekken en kleine snijwondjes na). Wij zijn met de overige 3 wagens verder gereden en kwamen nog meer schade plekken tegen. Bomen afgeknapt of ontworteld, huizen waarvan bij sommige alleen nog enkele muren overeind stonden en heel veel "afval" dat door de tornado was achtergelaten.
Via de radio kwamen berichten van andere chasers binnen, dat ze de chase afbraken om hulp te gaan verlenen in Joplin. Tot nu toe is bekend ( ik schrijf dit om 00.15 uur) dat deze tornado aan +/- 5 mensen in Joplin het leven heeft gekost, dat het dak van het plaatselijke ziekenhuis is ingestort, de kerk is ingestort en zeker 1 straat maar mogelijk 3 straten volledig zijn weggevaagd. In de buienlijn die zich vormde vanuit OK door Kansas en Missouri (van ZW naar NO lopend met een trekrichting naar het Oosten) hebben zich meerdere tornado's voorgedaan met een totaal van +/- 25 tot 40 doden. De plaats Joplin is vanaf de snelweg voor iedereen afgesloten. De totale schade zal in de loop van de komende dagen duidelijk worden.
Wij zijn uiteindelijk omgekeerd om Maikel en zijn tourleden weer op te pikken bij de grootste Mc Donalds van Amerika op ongeveer 30 mijl buiten Joplin. Hier hebben we ook gegeten en zijn doorgereden naar Tulsa om in te checken bij een Super8 motel. Bij aankomst werden we getracteerd op een ontwikkelende bui die nog even 2 inch hagel produceerde.
Morgen hebben we een " High risk" in NO-O oklahoma. We hoeven dus niet ver te rijden.
4 opmerkingen:

 1. Wow, dat moet heftig geweest zijn !

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je valt wel meteen in uitersten Ditta, wat een geweld moet dat zijn geweest! In Nederland helemaal niets te beleven...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Vanavond werd de halve voorpagina van Het Parool in beslag genomen door het tornadoleed in Joplin.
  Van het vernielde ziekenhuis werden dossiers en andere papieren 100 km verder teruggevonden.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hai Ditta,

  je valt gelijk met je neus in de boter. Is wel heftig wat daar gebeurd is zeg. Dat is duidelijk de keerzijde van dit mooie natuurverschijnsel.
  Veel succes en plezier nog. Ik ga je volgen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen